postheadericon Sok brzozowy

Sok pochodzący z natury. Można zbierać samemu, korzystając z dobrodziejstwa drzew. Daje zdrowie, poprawia urodę i wzmacnia organizm. Sok z brzozy.

Przedwiośnie, gdy noce są jeszcze mroźne, a dni już z temperaturą powyżej zera, to czas, kiedy brzozy, klony i graby ze zranionych miejsc na korze wypuszczają słodkawy sok. Składa się on z pobieranej przez korzenie drzewa wody oraz rozpuszczonych w niej cukrach. Im wyżej znajduje się skaleczenie drzewa, tym słodszy jest cieknący z niego sok. Wydzielanie soku trwa, w zależności od pogody, około 3 tygodni.

Sok z brzozy pierwsi poznali Słowianie, na całej Słowiańszczyźnie nosił on nazwę oskoły. Jego lecznicze właściwości były znane powszechnie i tak cenione, że przypisywano mu cechy boskie i wierzono, że zapewnia dozgonną siłę. Tymczasem sok z brzozy napojem cudownym nie jest, ale na pewno korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę. Odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn, reguluje przemianę materii, wzmacnia, a także odżywia włosy i wybiela piegi. W homeopatii stosowany jest w leczeniu schorzeń układu moczowego, leczeniu obrzęków sercowo-naczyniowych, kamicy nerkowej i zapalenia nerek.

Z powodu swych cennych właściwości, a także powszechnej dostępności słodkawy sok brzozowy z czasem zaczął być pozyskiwany na skalę przemysłową. Rosjanie, wśród których pozyskiwanie soku ma najdłuższą tradycję, zaczęli produkować z niego kawy, syropy, wina i soki pasteryzowane.

Wśród ukraińskich przepisów nie musimy szukać receptury na sok z brzozy, bo możemy zebrać sami. Po pierwsze, wczesną wiosną, gdy drzewa budzą się do życia, musimy znaleźć odpowiednią brzozę. Właściwym drzewem będzie to rosnące z dala od szosy i wszelkich zanieczyszczeń, zdrowe, co najmniej dziesięcioletnie. W grubej gałęzi robimy otwór, przystawiamy do niego rurkę i podstawiamy 2-3 litrowe naczynie, tyle bowiem soku możemy uzyskać z jednego drzewa. Gdy spłynie całość, musimy posmarować otwór w gałęzi maścią ogrodniczą i zakleić go. Tylko wtedy okaleczenie nie zaszkodzi drzewu.

Soku nie można długo przechowywać, gdyż nie ma właściwości konserwujących. W lodówce wytrzyma maksymalnie 2 dni. Pijemy g 3 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami przez 5 dni. Ogólnie – z przerwami w cyklach – należy wypić 5-8 l soku.