postheadericon Przepisy kuchni ukraińskiej

Kuchnia ukraińska nie należy do modnych, dlatego nie jest łatwo znaleźć oryginalne przepisy na wschodnie potrawy. Poniżej podajemy jednak kilka tradycyjnych, smakowitych dań rodem ze stepów.

Barszcz po ukraińsku

Składniki:

  • 50 dkg mięsa wołowego z kością
  • 40 dkg białej kapusty
  • 40 dkg ziemniaków
  • 25 dkg ćwikły
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 1-2 cebule
  • niepełny słoiczek przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • mąka do zasmażki
  • 50 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Ugotować bulion, przecedzić, oddzielić mięso od kości, odłożyć. Obrane buraki pokroić w paseczki, usmażyć na oleju z octem, cukrem i przecierem pomidorowym. Podlać bulionem, dusić do stanu półmiękkości. W międzyczasie podsmażyć cebulę z pokrojonymi w paski marchewkami i pietruszką. Do bulionu dodać ziemniaki, zagotować, wrzucić poszatkowaną kapustę. Po 15 min. wrzucić do bulionu zawartość obu patelni, przyprawy, gotować 15 min. Dodać zasmażkę, czosnek i natkę pietruszki. Zdjąć garnek z ognia i przed podaniem odstawić na godzinę. Do talerzy nakładać najpierw kawałek wołowiny, śmietanę, bulion, całość posypać pietruszką i koperkiem.

Gałuszki (kotlety ziemniaczano-mięsne)

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 20 dkg wędliny lub pieczonego mięsa
  • łyżka masła i oleju
  • sól, pieprz

Ziemniaki i wędlinę przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z masłem, jajkami, śmietaną i mąką. Przyprawić, zagnieść na gładką masę. Formować niewielki kulki, piec w piekarniku na złoty kolor w temp. 200°C. Podawać polane masłem, z surówkami.

Kurczak po kijowsku

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka bez skóry
  • 10 dkg masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • bułka tarta, mąka, jajko do panierki
  • sól, pieprz
  • sklarowane masło

Posiekaną natkę i masło utrzeć mikserem, w trakcie powoli wlewać sok z cytryny. Przyprawić, uformować 4 wałeczki o średnicy 1-2 cm, włożyć do zamrażalnika. Mięso delikatnie rozbić (bardziej na krawędziach), skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Na każdej piersi układać wałeczek z masła, ciasno zwinąć w rulon. Panierować kotlety w mące, jajku i bułce, smażyć na maśle.