postheadericon Pielmienie

„Pielmień” to w języku mieszkańców terenów Uralu „chlebowe ucho”. Bez wątpienia jest to właściwa nazwa na małe rosyjskie pierożki, bowiem swoim kształtem przypominają ni mniej, nie więcej, tylko… ucho.

Danie to, obecne przede wszystkim na stołach rosyjskich, ma długie tradycje syberyjskie. Ze względu na panujące w tej krainie srogie warunki atmosferyczne, wieczne mrozy i konieczność spożywania energetycznych, rozgrzewających posiłków pielmienie były jedną z najbardziej podstawowych potraw. Syberyjskie kobiety przyrządzały je zawsze dla swoich mężczyzn, wybierających się na polowanie lub na połów ryb. Przy rozpalonym ognisku wystarczyło zagotować wodę w blaszanym rondlu, wsypać zamarznięte pierogi i już za chwilę można było raczyć się aromatycznymi, pożywnymi pielmieniami, przywodzącymi na myśl zapach i ciepło domowego ogniska…

Czym tak naprawdę są pielmienie? To pierożki z ciasta i farszu zrobionego z surowego, wołowego i wieprzowego, mięsa mielonego. Współcześnie należą do jednych z najpopularniejszych rosyjskich dań, można je zamówić w specjalnych barach „Pielmiennaja” lub kupić zamrożone w każdym supermarkecie. Z łatwością rozpoznamy je po jaskrawoczerwonym, widocznym z daleka, opakowaniu. Podobnie jednak jak u nas tradycyjne potrawy cenione są przede wszystkim wtedy, kiedy są przyrządzane w domu, tak i na Wschodzie każda gospodyni musi umieć robić pielmienie – nawet jeśli jej mężczyzna idzie na osiem godzin do biura, a nie na polowanie w syberyjską tajgę.

Tradycyjne pielmienie mają ciasto podobne do pierogów ruskich, z tym że farsz jest prawie w 100% mięsny:

Składniki

  • 30-40 dkg mąki
  • 1-2 jajka
  • pół szkl. ciepłej wody
  • 20 dkg wołowiny
  • 20 dkg wieprzowiny
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • masło lub śmietana do polania

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wsypać łyżeczkę soli, wbić jajka, wlać wodę. Zagnieść szybko ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić na 30-40 min.w chłodne miejsce. Przygotować farsz: oba rodzaje mięsa dwukrotnie zemleć na maszynce wraz z cebulami.Doprawić solą, pieprzem, podlać przegotowaną wodą, chwilę wyrabiać ręką. Cienko rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać kulkę farszu, zlepić brzegi. Odstawić pierożki do lodówki, aby stwardniały. Gotować 10 min. we wrzącej, osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podawać polane masłem lub śmietaną.