postheadericon Chleb ukraiński (korowaj)

Kuchnia ukraińska pełna jest potraw obrzędowych, przygotowywanych na specjalne okazje. Do takich wyrobów z pewnością zalicza się korowaj, czyli tradycyjny chleb słowiański, pieczony specjalnie na wesele. Korowaj mógł być wyrabiany z mąki pszennej, żytniej, przypominać bardziej bochen chleba lub placek.

Najważniejszą zasadą było jednak, aby korowaj został upieczony ostatniego dnia przed ślubem i aby był ozdobiony dekoracjami z ciasta lub kwiatów i innych kolorowych ozdób. Wypiekiem zajmowały się kobiety, tzw. „korowajnice”. Były to najbardziej szanowane gospodynie lub krewne panny młodej. Każdy z etapów przygotowania obwarowany był surowymi przepisami, co sprawiało, że pieczenie korowaja wcale nie było plotkarskim, luźnym spotkaniem kobiecym. Korowajnice musiały postępować w ściśle ustalony sposób i śpiewać obrzędowe pieśni. Przy obrzędzie przyrządzania nie mogli być obecni mężczyźni.

Wedle tradycji korowaj mógł być pieczony tylko raz i od razu musiał się udać, aby stanowić dobrą i pomyślną wróżbę dla młodych. Co ciekawe, jeśli np. korowaj rozrósł się w piecu tak bardzo, że nie dało się go wyjąć w całości, rozbierano piec, byle tylko nie uszkodzić ciasta.

Dzielenie korowaja było najważniejszym momentem wesela. Towarzyszył temu „taniec z korowajem” wykonywany przez wnoszącą chleb korowajnicę lub drużbę, który wieńczył taniec upadkiem, a goście wlewali mu do ust wódkę.

Poniżej podajemy ukraiński przepis na ten tradycyjny wypiek:

Składniki:

  • 10 szkl. mąki
  • 4-5 szkl. mleka
  • 100 g drożdży
  • 8 jajek
  • 1 szkl. śmietany
  • 100 g masła
  • 100 g rodzynek
  • miód
  • sól

Sporządzić zaczyn: rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać sól, połowę mąki, wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie, wlać miód, jajka, dodać rodzynki, masło i śmietanę. Wyrabiać ciasto, podsypując mąką, dopóki nie zacznie odchodzić od ścian naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Zagnieść raz jeszcze, znów odstawić do wyrośnięcia. Ubić na stole, włożyć do posmarowanej masłem formy. Wierzch ozdobić formami z ciasta. Piec w 200C, 30-45 min.